Űrtechnika

Hogyan jutottunk el egyáltalán az űrbe?

A mi űrtörténetünk jóval Farkas Berci után kezdődött, de még a SpaceX megjelenése előtt. Ugyanis, a cégünk alapítója és ügyvezetője, Oláh György már pár évtizeddel ezelőtt elkezdett szoros kapcsolatot kialakítani a Magyarországon lévő anyagtudományi, űrkutatási kutatóhelyekkel. Szerencsére ezek mind a mai napig gyümölcsöző együttműködéseket hoznak.

Mindig is varázslatos helynek kezeltük a kutatóintézeteket. Ahol a leghátsó laborban, annak eldugott kis zugában mindig akadnak néhányan, akik fondorlatos furmányokon törik a fejüket. – Természetesen a hazai laborok legnevesebb tudósaira gondolunk. Nekik mindig van valamilyen ötletük egy újabb és újabb kutatási projekt megvalósítására, melyekhez persze eszközökre is szükségük van. Noh, így jövünk mi a képbe.

A legelső megkeresésünk egy űrkapszula gyártására vonatkozott, aminek úti célja a Nemzetközi Űrállomás volt. Az úgynevezett FOCUS projekt kapcsán hordozó eszközöket készítettünk asztronautáknak, anyagtudományi kísérletekhez.

Egymásnak adták a szkafandert a hazai űripari cégek

A későbbiek során az Admatis Kft. is felkeresett minket, hogy legyünk beszállítóik az általuk tervezett űripari alkatrészek gyártásában, amelyek a SENTINEL 1 és 2 műholdak alkatrészeiként kerültek fellövésre az űrbe. Ebben a kutatás-fejlesztési projektben kialakítottuk annak a gyártástechnológiáját, hogyan lehet extrém ellenálló anyagokból botrányosan kis súllyal és vékony fallal alkatrészt gyártani. A közös projekt kapcsán számukra is bizonyítottuk, hogy cégünk alkalmas olyan minőségű alkatrészek gyártására, amit az űripar is megkövetel.

Gyártottunk már több olyan vákuum kamrát és űrszimulátort is, amit bake-out tesztekre használnak. A bake-out teszt során magas hőmérsékletet és vákuumot alkalmaznak az illékony vegyületek, szennyeződések eltávolítására az anyagokból.

Az ideális csillagállás számunkra az egyedi vagy a közepes széria

A cégünk minden apparátusa, berendezése, tudása és működése az egyedi és a közepes széria gyártására van optimalizálva. Ez azt jelenti, hogy akár 1 darabot is elkészítünk egy alkatrészből. Ezzel együtt a közepes szériáknak, maximum 2-3.000 darabos, éves sorozatoknak is biztonságosan meg tudunk felelni.
Ennél nagyobb darabszám gyártásához teljesen más kaliberű gépek és eltérő folyamatok szükségesek. Nálunk ilyen nincs, ezért nagy szériás munkát nem is vállalunk. A legnagyobb tapasztalatunk a közepes és egyedi gyártásban van. Ez a mi szuperképességünk.

Teszt a lelke mindennek

Az űripari alkatrészek gyártásához nincs szükség igazán speciális gépekre. Itt, a technológiához kell nagyon-nagyon érteni. Ahhoz, hogy tökéletesen meg tudjunk felelni a legszigorúbb tűréseknek, rendszeresen bevetünk egy 3D-s mérőgépet is, ami mikron pontosan is tudja mérni az alkatrészeket.
Ezzel együtt a folyamatos fejlődés hívei vagyunk. Szerszám beszállító partnerünkkel heti szintű személyes kapcsolatban állunk, akivel folyamatosan teszteljük az újdonságokat. Nagy segítség ez számunkra, hiszen így le tudjuk követni a technológia fejlődését és naprakészek maradunk. Kiemelten kezeljük ezt a területet, mert az innovációkkal rengeteg időt tudunk megtakarítani a gyártás során, növelve ezzel hatékonyságunkat.

Kik vannak a gépek mögött?

A kollégáink jellemzően 10 éve nálunk dolgoznak, de a szakmai kemény mag az indulás óta velünk tart, ami mára több, mint 25 évet ölel fel. Igazi családi vállalkozásként működünk és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy két gépészmérnökünk is rendelkezik nemzetközi szabadalmi oltalommal védett szabadalommal.
A Goodwillnél kifejezetten figyelünk arra, hogy csak jól képzett szakemberekkel dolgozunk és az újonnan érkező dolgozóktól is elvárunk legalább 4-5 éves gyártási tapasztalatot. Úgy hisszük, hogy az emberi hozzáállás és a komoly szakmai munka hozza el nekünk évről évre a sikereket. Ennek is köszönhető, hogy sok-sok ezer alkatrész megalkotása van már mögöttünk, csak az elmúlt 5 évben pedig 2.000 űripari alkatrészt gyártottunk.

Így lesz igazán olajozott az a gépezet

Beszállítói hálózatunkban a stratégiai együttműködésekre fókuszálunk. Legtöbbjükkel évek óta dolgozunk együtt. Elengedhetetlen, hogy tudjuk, bármi is történik, a beszállítóink mindig azt a minőséget és határidőt fogják tartani, amit mi is képviselünk a vevőink felé.
Manapság sajnos a tervezés utáni alkatrész gyártásra nagyon kevés idő marad. Ezt csak egy jól működő, olajozott gépezet tudja lekezelni. Szerencsére a visszatérő vevőink már tudják, hogy nálunk ez megvan és ezért is szavaznak bizalmat nekünk a rövid határidős projektekre.
Nem árulunk zsákbamacskát. Ha úgy látjuk, hogy valamit nem tudnánk a kért határidőre megcsinálni, akkor azt már az ajánlat adáskor nyíltan közöljük és elmondjuk azt is, hogy mikorra tudnánk biztosan vállalni a projektet.

Örökre itt ragadtunk, a súlytalanságban

Az évek során nagyon megszerettük ezt a területet, mert szakmai kihívások elé állít minket, melyeket szeretünk megugrani. Éppen ezért előszeretettel veszünk részt szakmai konferenciákon, nemzetközi rendezvényeken is. Állítottunk már ki a MIDEST kiállításon 2018-ban Párizsban és 2019-ben Lyonban, illetve részt vettünk a MACH TECH kiállításon is, Csehországban. Szintén 2019-ben, képviseltettük magunkat a Nemzetközi Űrügynökség (ESA) által tartott szakmai napon, Budapesten.
Tagjai vagyunk több szakmai klaszternek is. Többek között a HUNSPACE-nek, ami a Magyar Űripari Klaszter. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, amikor 2021-ben bekerültünk a Magyar Asztronautikai Társaság által évente megjelentetett kiadványába. A lap különlegessége, hogy ide csak azok a magyar űripari gyártók, kutatóhelyek kerülhetnek be, akik megfelelnek az előminősítésnek.

Technológiáink:

Magas műszaki színvonalú gyártói és mérnöki szolgáltatásokat nyújtunk vevőink számára.
Technológiánk közül sok házon belül elérhető és az évek során széles körű, megbízható beszállítói kört is felépítettünk annak érdekében, hogy a lehető legszéleskörűbb szolgáltatást tudjuk nyújtani vevőink számára.

 • CNC marás: rendelkezésre áll több darab 3 tengelyes megmunkálóközpont. Szükség esetén lehetőség van 4 tengelyes megmunkálásra is. Megmunkálható mérettartomány műhelyünkben: 1600x800x800 mm
 • CNC esztergálás: rendelkezésre áll 2 db CNC eszterga, Ø 320 mm és 800 mm-es csúcstávolsággal és
 • Huzalszikra megmunkálás: SODIC VL600Q típusú huzalszikra megmunkáló berendezés, 600x400x270 mm-es mérettartománnyal és ±2 μm pontosságal
 • CNC köszörülés: köszörülés 600x300x300 mm-es tartományban
 • Hegesztés: minősített hegesztő áll rendelkezésre TIG/MIG/MAG eljárásokra. VT2/PT2 minősített szakértő elérhető az elkészült varratok minősítésére.
 • Forrasztás
 • Gravírozás: rendelkezésre áll lézergravírozó berendezés az alkatrészek hatékony és pontos felíratozására.
 • Menetfúrás: menetfúró gépekkel történik
 • 3D-s mérőlabor: Microservice típusú 3D koordináta mérőgép az alkatrészek mérésére. Mérési jegyzőkönyvek készítése.
 • Karos mérőgép: KREON ACE 6 tengelyes mérőkar 2,5 méteres mérőtávolságig.
 • Vákuumszivattyú felújítás, szervízelés, javítás: nagy tapasztalattal rendelkezünk vákuumszivattyúk felújítása, javítása terén.
 • Héliumos tömörségvizsgálat: alkatrészek tömörség vizsgálata héliumos tömörségvizsgáló készülékkel.
 • Flow test: áramlás vizsgálat
 • Barnítás: alkatrészek barnítását szabvány szerint el tudjuk végzeni telephelyünkön.
 • Festés: alkatrészek kézzel történő festése kapott előírások szerint.

Kérje árajánlatunkat

Több, mint 25 éves múltunk van az alkatrész- és gépgyártás területén, de minden új projektbe úgy vágunk bele, hogy a legmagasabb színvonalú műszaki megoldásokat adjuk. Az a célunk, hogy egyaránt büszkék lehessünk a kézzel fogható végeredményre.

Ajánlatkérés
Szechenyi_logo